Maatschappelijk verantwoord beleggen

Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

Als Pensioenfonds beleggen we voor uw pensioen. De manier waarop we dit doen staat omschreven in onze verklaring beleggingsbeginselen.

Helder over onze beleggingen (SFDR)

We zijn graag helder over hoe duurzaam we beleggen.  Dit moeten we ook  volgens de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Dit is  Europese wet- en regelgeving die onder andere geldt voor Pensioenfondsen. 

Op naar een groenere economie

De SFDR is een onderdeel van de European Green Deal. Dit is een reeks beleidsinitiatieven van de Europese Commissie. De  overkoepelende doelstelling hiervan is om Europa rond  2050 klimaatneutraal te maken. En  daardoor dan het eerste klimaatneutrale continent te worden. Als pensioenfonds moeten we samen met alle andere pensioenfondsen transparant zijn naar de buitenwereld en in ons beleggingsbeleid aangeven of we rekening houden met ongunstige effecten op duurzaamheid.

(Maatschappelijk) Verantwoord beleggen

Pensura is zich bewust van de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid. En  hanteert daarbij de volgende uitgangspunten:

  • Het pensioenfonds is klein van omvang en heeft daardoor weinig impact op het duurzame beleggingsbeleid van haar vermogensbeheerders. Maatwerk is niet makkelijk en leidt vaak tot extra kosten.
  • Het pensioenfonds is zich bewust van haar verantwoordelijkheid en zal ook ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid beoordelen, maar alleen tot beleggen overgaan wanneer deze tot een verbetering leiden.
  • Het pensioenfonds is er vooralsnog niet van overtuigd dat er bij haar deelnemers een breed gedeelde en eenduidige visie is over een duurzaam beleggingsbeleid.
  • Er zijn geen fondsspecifieke factoren (bijvoorbeeld het beleid van de sponsor) waardoor het maatschappelijk verantwoorde beleggingsbeleid van het pensioenfonds zou kunnen worden beïnvloed.

ESG

In de pensioenwereld wordt maatschappelijk verantwoord beleggen onderverdeeld in drie (internationale) categorieën. Pensura heeft een eerste prioritering aangebracht binnen deze drie domeinen.

  • E (Environment) - milieu en leefomgeving
    Prioriteit: klimaat en energie-efficiëntie
  • S (Social) – sociale (arbeids-) omstandigheden
    Prioriteit: mensenrechten en arbeidsnormen
  • G (Governance) – goed bestuur
    Prioriteit: omkoping/corruptie en samenstelling bestuur

Voortdurend in ontwikkeling

Maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) is voortdurend in ontwikkeling. Pensura heeft dan ook de volgende maatregelen genomen om haar beleid up-to-date te houden en de risico’s te beheersen:

  • Onderzoeken wat er leeft bij de deelnemers. Het pensioenfonds belegt in het belang van haar deelnemers. Kennis van wat de deelnemers op dit terrein belangrijk vinden is noodzakelijk en kan tot beleidsaanpassingen leiden.
  • Het MVB-beleid meenemen in het selectieproces van uitbestedingspartners.
  • Jaarlijks een uitvraag doen naar het MVB-beleid van uitbestedingspartners en afhankelijk van de rapportages actie ondernemen.
  • Minimaal een keer per drie jaar een grondige evaluatie van het beleid van het fonds.

Hebt u vragen of opmerkingen over het beleggingsbeleid? Neem dan contact op.

Grijs beleggingslabel

Energielabels kennen we van elektrische producten, auto’s en huizen. Voor beleggingen van pensioenfondsen zijn drie labels in het leven geroepen. Hiermee kan een pensioenfonds laten zien hoe duurzaam ze beleggen.  Er zijn drie mogelijkheden, grijs, groen en lichtgroen. Naarmate een label groener wordt, wordt meer duurzaam belegd.

Wij kiezen voor een grijs label, omdat we op dit moment geen rekening houden met de belangrijkste ongunstige effecten op de duurzaamheid in onze beleggingen. Wij kiezen ervoor om – gezien de omvang, de aard en complexiteit van de activiteiten en producten van het pensioenfonds – op een minder uitgebreid niveau aan onderzoek en controles te doen.

Zodra we als fonds een beter beeld hebben bij de toekomst, bekijken we onze beleggingen opnieuw. Op dit moment is het voor ons nog niet duidelijk genoeg hoe we onze pensioenregeling gaan inrichten onder de Wet Toekomst Pensioenen. Daarnaast zou het doorgroeien naar een ‘groenerlabel’ meer kosten met zich meebrengen, vanwege de extra rapportageverplichtingen. Wij kiezen ervoor om deze inspanningen nu niet te doen.  

Indeling van onze beleggingen

Op grond van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) kunnen pensioenfondsen nog meer rapporteren over duurzaam beleggen. Dit rapport gaat dan over hoe we omgaan met de belangrijkste ongunstige effecten van de beleggingsbeslissingen op mens, milieu en samenleving. Het fonds kan kiezen om dit wel of niet te doen.

Onze beleggingen zijn ingedeeld in de categorie grijs (Artikel 6 producten). De andere mogelijkheid is de categorie lichtgroen (Artikel 8 producten). Daar voldoet Pensura niet aan.

Geen verdere rapportage over duurzaam beleggen

Wij kiezen ervoor om geen verdere rapportage te doen hierover en kiezen voor artikel 4, opt-out. We zijn hiermee wel verplicht om uit te leggen waarom we geen diepere rapportage maken. We leggen graag uit waarom. Deze keuze is mede gemaakt omdat het fonds klein is, vanwege de complexiteit en de wens om de kosten van het pensioenfonds zo laag mogelijk te houden. Tevens wil het fonds eerst meer duidelijkheid over de toekomst van het pensioenfonds én de Wet Toekomst Pensioenen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, dan zal het pensioenfonds deze keuze heroverwegen.

Beheersen van risico’s

Aan beleggen zijn risico's verbonden. Beleggingen kunnen door omstandigheden meer of minder waard worden. Uiteraard houdt het fonds de risico's in de gaten.