Nieuws

Beleidsdekkingsgraad augustus: 107,6%

De beleidsdekkingsgraad van ons fonds is licht gestegen in augustus. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 107,5%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen). Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is het uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen. De overheid heeft de beleidsdekkingsgraad ingevoerd, omdat deze minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds was eind augustus 107,6%.

Ons fonds moet eigenlijk een beleidsdekkingsgraad hebben van 121,2%. Met de huidige beleidsdekkingsgraad is er een tekort aan reserves.

Ontwikkelingen in augustus

Afgelopen maand steeg de rente. Dat is goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan minder geld in kas hoeven te houden om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Hierdoor steeg de actuele dekkingsgraad van 104,7% naar 108,1%. De beleidsdekkingsgraad steeg licht mee. Dat komt omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden.
De financiële markten zijn momenteel onrustig. Dat komt onder andere door de coronacrisis. Hierdoor is niet te zeggen hoe de financiële situatie zich nu verder ontwikkelt. Het bestuur volgt de ontwikkelingen op de voet en benadrukt dat ons fonds belegt voor de lange termijn en zorgvuldig beslissingen neemt. In een nieuwsbericht lichten we de invloed van het coronavirus verder toe.

Andere ontwikkelingen

Een positieve ontwikkeling is het nieuws dat het Actuarieel Genootschap (AG) begin september naar buiten bracht. Het AG voorspelt iedere twee jaar hoe lang we gemiddeld leven. In de nieuwe cijfers is de levensverwachting verlaagd. Dat betekent dat we in de toekomst naar verwachting minder oud worden dan we eerder dachten. Het AG heeft gebruik gemaakt van cijfers tot en met 2019. In deze voorspelling is er dus nog geen rekening gehouden met de invloed van corona.
Minder lang leven? Dat is geen goed nieuws voor ons als Nederlanders. Maar wél goed nieuws voor de financiële positie van pensioenfondsen. Wij betalen pensioen zolang een gepensioneerde leeft. Als we allemaal minder lang leven, hoeft ons fonds minder lang pensioen uit te betalen en hoeven we nu dus minder geld opzij te leggen voor later. De nieuwe cijfers van het AG leiden waarschijnlijk tot een stijging van onze dekkingsgraad. Hoeveel, is nu nog niet bekend. We houden u op de hoogte.

Meer informatie

Bekijk de dekkingsgraad in deze grafiek. De grafiek wordt elke maand bijgewerkt.