Nieuws

Coronavirus: Wat betekent dat mogelijk voor de pensioenen?

Het coronavirus is wereldwijd het middelpunt van de aandacht. Dit heeft ook invloed op pensioenfondsen in het algemeen en op ons fonds in het bijzonder.

De onzekerheid over hoeveel mensen er ziek gaan worden en hoelang het virus ons dagelijkse leven gaat beïnvloeden, zorgt ervoor de beleggers zich zorgen maken. Dat is niet goed voor de waarde van onze beleggingen. Bedrijven gaan op slot, waardoor het productieproces geheel of gedeeltelijk stil komt te liggen en de vraag naar sommige producten afneemt. Gevolg: de economie stagneert. Ook dat is niet goed voor de waarde van onze beleggingen.

Impact op financiële positie

Met name onze aandelen zijn in februari en met name in de eerste helft van maart veel minder waard geworden. De onrust had ook invloed op de rente. Doordat beleggers vluchtten naar ‘veilige havens’, daalde de rente eerst nog verder. De laatste dagen stabiliseert de rente zich weer.

Dit is slecht nieuws voor de financiële situatie van pensioenfondsen. Het vermogen daalt door de tegenvallende aandelen beleggingen. Daarnaast heeft ook de lage(re) rente een negatieve invloed op de financiële situatie. Hierdoor moet er meer geld opzij worden gezet om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen.

Hoe zit het bij ons?

In januari hadden we hier al last van. Inmiddels zijn de cijfers per eind februari bekend. De actuele dekkingsgraad daalde van 113,1% naar 106,9%. In de eerste helft van maart heeft deze daling zich voortgezet.

Verlaging van de pensioenen?

Gelukkig voorzien we bij Pensura geen verlaging van de pensioenen. We zijn nog niet onder de dekkingsgraad gezakt waarbij we zouden moeten verlagen en we hebben met de werkgever de afspraak dat zij bij zullen storten om dit te voorkomen.

Verdere maatregelen

Pensura heeft beoordeeld of alle partijen die diensten voor ons fonds verrichten goede maatregelen hebben ondernomen om de dienstverlening voort te zetten. Daarnaast heeft het bestuur zelf enkele maatregelen genomen om ook in het geval van uitval het fonds goed te laten functioneren.

U kunt op ons rekenen

  • Krijgt u pensioen van ons? Dan ontvangt u uw uitkering op tijd. Dit zijn onze betaaldata.
  • Hebt u uw pensioen bij ons aangevraagd? Wij regelen het voor u.
  • Wilt u informatie over uw pensioenregeling en de keuzes die u hebt? Bekijk dan uw Pensioen 123.
  • Sommige pensioenzaken regelt u gemakkelijk zelf op Mijn Pensioencijfers. Daar ziet u ook hoeveel pensioen u hebt opgebouwd.
  • Blijf op de hoogte van het pensioennieuws.
  • Hebt u een dringende vraag? Gebruik dan ons contactformulier. U krijgt zo snel mogelijk antwoord. Misschien moet u iets langer wachten dan u gewend bent. Maar onze Klantenservice staat voor u klaar!