Nieuws

Uw pensioen wordt niet verhoogd

Het bestuur van ons pensioenfonds heeft besloten om uw pensioen per 1 januari 2017 niet te verhogen (ook wel: geen toeslag of geen indexatie te verlenen).

De kosten van levensonderhoud stijgen met de jaren. Als het kan, probeert ons fonds het pensioen te verhogen dat u hebt opgebouwd tot 2011. Dit is het pensioen dat u hebt opgebouwd in de  Basispensioenmodule  van ons fonds. De Basispensioenmodule is een middelloonregeling. Dat betekent dat de hoogte van uw pensioen afhangt van het salaris dat u gemiddeld verdiend hebt.

Wanneer krijgt u een verhoging?

U hebt niet automatisch recht op een verhoging. Dat gaat alleen als het fonds er financieel goed genoeg voor staat. Bij een verhoging wordt uw pensioen verhoogd met maximaal de algemene prijsstijgingen.

Het fonds reserveert geen geld voor de verhoging. Een verhoging wordt betaald uit de opbrengst van de beleggingen. Ons bestuur bekijkt elk jaar of en hoeveel uw pensioen kan worden verhoogd. Dat hangt af van de financiële positie. De wet schrijft voor dat een pensioenfonds de pensioenen pas mag verhogen als de beleidsdekkingsgraad hoger is dan 110%. Ons fonds had op 31 december 2016 een beleidsdekkingsgraad van 100,4%.

De komende jaren

Door het huidige economische klimaat verwacht ons fonds de pensioenen in de komende jaren niet te kunnen verhogen. Het verlagen van uw pensioen is echter ook niet aan de orde.

Meer informatie 

Wilt u meer informatie over de verhoging van uw pensioen? Kijkt u dan bij Verhoging Pensioen in het deel van deze website voor de werknemer of gepensioneerde
Onze actuele financiële positie ziet u in deze grafiek.

Bron: Bestuur