Sinds 1 januari 2015 gelden er nieuwe financiële spelregels voor pensioenfondsen. Daarin zijn ook verplichtingen opgenomen waaraan onze financiële positie moet voldoen. Volgens die regels is onze financiële positie niet goed genoeg. Er zijn te weinig buffers voor de lange termijn. Ons pensioenfonds heeft daarom een herstelplan ingediend bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB).
Wat is een herstelplan?
In het herstelplan legt een pensioenfonds vast welke maatregelen het fonds wil nemen om zijn financiële positie te verbeteren. De financiële positie van een pensioenfonds wordt uitgedrukt in een percentage. Dat is de beleidsdekkingsgraad. Op basis van ons nieuwe herstelplan moet deze beleidsdekkingsgraad minimaal 127,7% zijn eind 2026. Dit is in lijn met de nieuwe regels voor pensioenfondsen.
Zolang de financiële situatie onvoldoende blijft, moet ons fonds ieder jaar een nieuw herstelplan indienen.
Wat betekent het nieuwe herstelplan voor u?
Onder de nieuwe regels wordt het lastiger om de pensioenen te verhogen, want de regels daarvoor zijn strenger geworden. De kans dat pensioenen plotseling en fors worden verlaagd, is kleiner dan onder de oude pensioenregels. De afspraken die Pensura met uw werkgever heeft gemaakt, zorgen er voor dat de werkgever extra premie betaalt aan Pensura als Pensura de pensioenen zou moeten verlagen. Hierdoor is een verlaging van de pensioenen bij Pensura niet aan de orde.
In het herstelplan zijn maatregelen opgenomen, waarbij goed gekeken is naar de evenwichtige belangenafweging voor alle betrokkenen bij ons pensioenfonds. We proberen met maatregelen de situatie te verbeteren, bijvoorbeeld door het niet verhogen van de pensioenen. Daarnaast betaalt uw werkgever een extra premie om de financiële positie van Pensura te helpen verbeteren.
Hoe nu verder?
Het herstelplan is goedgekeurd door DNB. Meer informatie over de financiële positie en het herstelplan van Pensura vindt u op deze website.