Nieuws

2021 jaar vol records (ook voor pensioen)

Om u een idee te geven: de Amsterdamse aandelenbeurs (AEX) sloot het jaar af met een winst van 28%, het hoogste jaarrendement in ruim 10 jaar. Het lijkt dus goed te gaan met de Nederlandse economie, al zijn er natuurlijk ook sectoren die het enorm zwaar hebben. Toch: nooit verdienden we met z’n allen zoveel geld als in 2021. Ondanks alle onzekerheid rondom de coronapandemie.

Pensioenfondsen profiteren ook van die extreem hoge beurskoersen. Ons fonds is daarop geen uitzondering. Ook wij beleggen immers een behoorlijk groot deel van ons vermogen in aandelen. En dat heeft ons in 2021 geen windeieren gelegd.

De definitieve cijfers zijn nog niet bekend, dus we kunnen nog niet zeggen hoeveel rendement ons fonds in 2021 behaalde met zijn beleggingen. We verwachten dat de beleggingsresultaten over een aantal maanden bekend zijn. U hoort zo snel mogelijk daarna hoe ons fonds het op de beurs heeft gedaan.

Inflatie lang niet zo hoog geweest

Sinds afgelopen zomer is de inflatie gaan stijgen. Dat was even wennen; de inflatie is jarenlang namelijk erg laag geweest.

Inflatie, wat is dat ook alweer? Inflatie betekent dat de prijzen stijgen, waardoor uw geld minder waard wordt. Simpel gezegd: u kunt dan met uw € 100 minder kopen. Als de inflatie heel laag is - bijvoorbeeld minder dan 1% - merkt u daar niet zo veel van. Maar op dit moment is de inflatie een stuk hoger: ruim 6%. Grondstoffen, diensten en producten zijn dus een stuk duurder geworden. Dat hebt u waarschijnlijk ook gemerkt.

Gevolgen voor uw pensioen

Als geld minder waard wordt, heeft dat gevolgen voor uw (opgebouwde) pensioen. Want ook uw pensioen wordt door inflatie minder waard. Daarom probeert ons fonds uw pensioen elk jaar te verhogen, het liefst met hetzelfde percentage als de inflatie. Dat lukt helaas niet altijd, omdat ons fonds wel voldoende geld moet hebben om uw pensioen te kunnen verhogen. Hoe hoger de inflatie, hoe meer geld ons fonds daarvoor nodig heeft.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.