Nieuws

Beleidsdekkingsgraad januari: 113,1%

De beleidsdekkingsgraad van ons fonds is gedaald in januari. Een maand eerder was de beleidsdekkingsgraad 113,2%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen). Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is het uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen. De overheid heeft de beleidsdekkingsgraad ingevoerd, omdat deze minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. De beleidsdekkingsgraad van ons fonds was eind januari 113,1%.

Ons fonds moet eigenlijk een beleidsdekkingsgraad hebben van 121,2%. Met de huidige beleidsdekkingsgraad is er een tekort aan reserves.

Ontwikkelingen in januari

Afgelopen maand daalde de rente. Dat is slecht nieuws voor de financiële situatie van ons fonds. We moeten dan meer geld opzij leggen om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Verder zette het nieuwe coronavirus in januari de handel in aandelen onder druk. Daardoor deden wij minder goede zaken met onze beleggingen. Onze actuele dekkingsgraad daalde van 116,2% naar 113,1% in januari.

De beleidsdekkingsgraad daalde minder hard. Dat komt omdat de beleidsdekkingsgraad een gemiddelde is van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen twaalf maanden.

Meer informatie

Bekijk de dekkingsgraad in deze grafiek. De grafiek wordt elke maand bijgewerkt.