Nieuws

Onderhandelingen pensioenakkoord mislukt

U hebt het misschien gehoord in het nieuws. De onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zijn vastgelopen. De regering, werkgeversorganisatie en vakbonden zijn niet tot een akkoord gekomen voor een nieuw pensioenstelsel.

Wat betekent dit voor u?

Dit betekent dat het Nederlandse pensioenstelsel op dit moment niet verandert. De veranderingen die het nieuwe pensioenstelsel zouden brengen, ook voor uw pensioen, gaan vooralsnog niet door. Of er nog een nieuw pensioenakkoord komt en hoe het verder gaat is nog onduidelijk. De vakbonden hebben de deur nog niet helemaal dichtgegooid en gaan terug naar de achterban. Het kabinet gaat zich ook verder beraden.

Welke onderwerpen stonden op de agenda?

  • AOW
    De vakbonden wilden de AOW-leeftijd bevriezen op 66 jaar. De regering bood aan om geld beschikbaar stellen om de stijging van de AOW-leeftijd tot 2025 op 67 jaar te bevriezen. De regering wilde geen harde toezegging doen over een minder snelle stijging van de AOW leeftijd in de verdere toekomst, maar wilde het aan een volgend kabinet over laten. Voor de bonden was dit onvoldoende.

  • Doorsneepremie
    Alle werknemers betalen dezelfde premie, of je nu jong bent of oud. Dat heet een doorsneepremie. Dat lijkt eerlijk, maar dat is het niet. De premie van een jongere kan langer belegd worden en levert dus meer op voor de pensioenpot. Toen mensen nog hun leven bij dezelfde werkgever werkten, was dat niet zo’n probleem. Als jongere betaal je eigenlijk teveel, maar als oudere betaal je juist eigenlijk te weinig. Tegenwoordig werken we vaak niet meer onze hele carrière bij dezelfde werkgever. Als deze systematiek wordt afgeschaft, kost het veel geld om de oudere werknemers te compenseren. Ook op dit punt verlangden de bonden een veel grotere financiële bijdrage van het kabinet.

  • Rekenrente
    Als pensioenfondsen niet genoeg geld in kas hebben, kunnen de pensioenen niet of niet volledig worden geïndexeerd en zijn zelfs kortingen niet uitgesloten. Om te bepalen hoeveel geld pensioenfondsen in kas moeten hebben om ook in de verre toekomst pensioenen te kunnen uitkeren, wordt gewerkt met een risicovrije rekenrente. Vakbond FNV wil dat deze rente wordt verhoogd. Dan hoeft er minder in kas gehouden te worden en kunnen de pensioenuitkering en -aanspraken eerder omhoog. Het kabinet wilde de rekenrente in een aparte commissie verder laten uitwerken. De bonden vonden dit een te onduidelijke en niet structurele oplossing.

  • ZZP
    Het kabinet en de bonden werden het tenslotte ook niet eens over een pensioenoplossing voor de stijgende groep zelfstandigen. De bonden denken daarbij aan een verplicht pensioen(opbouw) voor ZZP-ers. Voor het kabinet en de werkgevers was dit een stap te ver.

Meer informatie

Zodra er meer bekend is over de pensioenonderhandelingen, zullen we u daar uiteraard over informeren. Heeft u vragen over uw pensioen bij Pensura? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.