Nieuws

Beleidsdekkingsgraad juli: 116,2%

De financiële positie van ons fonds is licht verbeterd in juli. De beleidsdekkingsgraad was eind juli 116,2%. Een maand eerder was dat 115,7%.

Wat is een dekkingsgraad?

De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Het geeft de verhouding aan tussen het kapitaal dat het pensioenfonds bezit en het kapitaal dat het pensioenfonds nodig heeft om nu en in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen (= de verplichtingen). Een dekkingsgraad van bijvoorbeeld 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het moet uitkeren. De actuele dekkingsgraad steeg in juli van 116,9% naar 119,4%.

Beleidsdekkingsgraad

De beleidsdekkingsgraad is een gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad is uitgangspunt voor het bestuur als het gaat om besluiten over verhogen (of verlagen) van de pensioenen. De overheid heeft de beleidsdekkingsgraad ingevoerd, omdat deze minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. De beleidsdekkingsgraad van het fonds was eind juli 116,2%.

Ons fonds moet eigenlijk een beleidsdekkingsgraad hebben van 126,5%. Met de huidige beleidsdekkingsgraad is er een tekort aan reserves.

Ontwikkelingen in juli

De rente is de afgelopen maand licht gestegen. Dat is goed nieuws voor een pensioenfonds. Net als op een bankrekening, levert een hoge rente op lange termijn meer geld op. Een hogere rente betekent dat ons fonds op lange termijn minder geld opzij hoeft te zetten om (in de toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen. Het vermogen van ons fonds steeg ook deze maand, doordat de beleggingen meer waard werden. Deze twee ontwikkelingen zorgden voor een stijging van onze financiële positie.

Meer informatie

Bekijk de dekkingsgraad in deze grafiek. De grafiek wordt elke maand bijgewerkt.