Nieuws

Waarom regelen mensen hun pensioen niet?

De vraag is: wat hebben de volgende acties met elkaar gemeen?

  1. een kapot fietslicht vervangen
  2. overstappen naar een goedkopere energiemaatschappij
  3. jaarlijks uw pensioen checken

Het antwoord is:

  • ze zijn alle drie makkelijker dan u denkt
  • als u het doet, kan het u een hoop narigheid en/of geld besparen
  • u stelt ze hoogstwaarschijnlijk uit tot het allerlaatste moment

Dit geldt niet alleen voor u, maar voor bijna alle mensen.

Hoe komt het toch dat mensen zo reageren?

Psycholoog Job Krijnen heeft onderzocht waarom mensen vaak niets doen wanneer actie geboden is. Waarom schuiven deelnemers bijvoorbeeld het regelen van pensioen voor zich uit? Regelen ze niets, omdat het ze niets kan schelen? Het tegendeel blijkt waar. De meeste mensen zien het belang van hun pensioen in. Toch doen ze niets. Juist omdat ze het belangrijk vinden, denken veel mensen dat het ook wel moeilijk zal zijn en veel tijd kost.

Hoe kunt u dat voorkomen?

Het helpt om grote beslissingen in kleine stukjes te knippen. Zo kunt u het ‘regelen van uw pensioen’ opknippen in kleinere acties. Doe er elk weekeinde eentje:

  1. Inloggen op deze website voor het pensioen bij ons fonds, Mijn Pensioencijfers.
  2. Inloggen op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een overzicht van uw AOW-pensioen en pensioen bij verschillende werkgevers.
  3. Nagaan hoe uw budget er later ongeveer uit zal zien. Hebt u straks bijvoorbeeld nog geld nodig voor huur of hebt u een afbetaalde koopwoning? Gaat u reizen? Studeren uw kinderen nog als u met pensioen gaat?
  4. Vergelijk uw vermoedelijke pensioeninkomen later met uw budget. Zit daar een groot gat tussen? Dan is het wellicht verstandig om advies in te winnen bij een financieel adviseur.
  5. Doe elk jaar een nieuwe pensioencheck.
  6. Geniet de rest van het jaar van het geruststellende gevoel dat u het goed geregeld hebt.

Meer weten?

Wilt u hulp bij het krijgen van een overzicht van uw pensioen? Hebt u vragen over uw pensioen? Blijf er niet mee zitten. Neem contact op met onze helpdesk. Onze medewerkers helpen u graag.