Nieuws

Financieel advies: nuttig, nodig of overbodig?

Consumenten weten vaak niet wat een financieel adviseur precies doet en bovendien vinden ze het advies duur.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het NIBUD. Toch zijn er situaties waarin onafhankelijk financieel advies nuttig kan zijn, bijvoorbeeld voor uw pensioen.

Waarvoor financieel advies nodig?

Een derde van de Nederlanders heeft nog nooit een financieel adviseur geraadpleegd. De mensen die wel advies zochten zijn over het algemeen tevreden. Zij zochten vooral advies bij:

  • het afsluiten van een hypotheek
  • het sparen voor hun pensioen
  • het afsluiten van een uitvaartverzekering

Wanneer is advies verstandig voor uw pensioen?

Het is verstandig om naar een financieel adviseur te stappen als u vermoedt dat u later niet genoeg pensioen zult hebben. Of het pensioen genoeg is, hangt af van uw persoonlijke situatie en de plannen die u hebt voor na uw pensioen.

Uit eerder onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat de volgende groepen Nederlanders vaak te weinig pensioen hebben:

  • mensen die zijn gescheiden
  • werknemers met tijdelijke contracten
  • mensen die door ziekte niet of minder kunnen werken
  • werknemers met een laag inkomen
  • huishoudens met een hoge (aflossingsvrije) hypotheek

Hoeveel pensioen hebt u?

Om te kunnen bepalen of u later genoeg pensioen zult hebben, is het belangrijk dat u weet hoeveel u opbouwt. U kunt met uw DigiD gratis en eenvoudig veel informatie vinden over uw opgebouwde pensioen:

1) Informatie over uw pensioen bij ons fonds
Log in op deze website en bekijk in Mijn Pensioencijfers hoeveel pensioen er geregeld is bij ons fonds. 
Hebt u hierover vragen? Dan kunt u contact opnemen met onze medewerkers voor meer uitleg. Zij kunnen u vertellen hoe uw pensioenregeling in elkaar steekt en welke keuzes u hebt. Zij mogen u echter niet adviseren over wat u moet doen als u niet genoeg pensioen opbouwt.

2) Informatie over uw totale pensioen
Voor een overzicht van uw totale opgebouwde pensioen tijdens uw loopbaan en AOW-pensioen van de overheid kunt u daarnaast terecht op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Spaart u ook op eigen initiatief pensioen bij via een bank of verzekeraar? Dat pensioen staat niet op deze website.

Is dit pensioen niet genoeg?

Als uw pensioen onvoldoende is, kunt u actie ondernemen. Denk aan langer doorwerken, individueel bijsparen voor extra pensioen of een extra verzekering afsluiten voor uw nabestaanden als zij onvoldoende inkomen hebben als u komt te overlijden. Wat past bij u? Gaat u sparen of beleggen? Hoeveel kost dat per maand? Levert het voldoende op? Dat zijn de vraagstukken bij uitstek waarmee een onafhankelijk financieel adviseur u kan helpen.