Beleggingsresultaten en actuele stand van zaken duurzaam beleggen

Kwartaal 1 2023

Uit onderzoek onder deelnemers van Pensura blijkt dat er behoefte bestaat om meer te weten over het beleggingsbeleid van het pensioenfonds en meer in het bijzonder over hoe wij maatschappelijk verantwoord beleggen. Het bestuur van het fonds wil daaraan graag tegemoet komen. Daarom geven wij sinds  begin 2021 elk  kwartaal op de website een  toelichting  op het beleggingsbeleid. De ene keer geven we informatie over de  financiële resultaten naar aanleiding van recente ontwikkelingen op de effectenbeurzen. En de andere keer besteden we  meer aandacht  aan een specifiek onderwerp op beleggingsgebied.

De beleggingsresultaten in het eerste kwartaal 2023

Het eerste kwartaal van 2023 is afgesloten met een positief beleggingsresultaat van 1,8%. Dit kwam vooral  door de positieve ontwikkeling van de aandelenmarkten. De vastrentende beleggingen lieten een klein positief resultaat zien en onroerend goed daalde in waarde. Wat betreft de  beleggingsacties was het een relatief rustig kwartaal. Twee keer  moest een kleine herbalancering plaatsvinden doordat bandbreedtes werden overschreden. Elke beleggingscategorie in de portefeuille heeft bandbreedtes . Deze bandbreedtes voorkomen dat   bijvoorbeeld door koersbewegingen een beleggingscategorie te ver gaat afwijken van de beoogde normportefeuille.

De financiële positie, zoals gebruikelijk tot uitdrukking gebracht in de hoogte van de dekkingsgraad, is nog altijd goed. De actuele dekkingsgraad bedroeg per eind maart net iets meer dan 128%. De beleidsdekkingsgraad ( het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden) staat nu op bijna 139%. De actuele dekkingsgraad is wel fors gedaald ten opzichte van die van de jaarultimo. Die kwam toen uit op 143,5%. Dit is goed verklaarbaar, omdat het fonds aan u, als deelnemer, over 2022 een indexatie heeft toegekend van 14,33% plus nog een kleine inhaalindexatie van 0,53%. Daardoor nemen de voorzieningen voor toekomstige pensioenaanspraken en -uitkeringen fors toe. En  aangezien de dekkingsgraad de uitkomst is van de deling van het belegd vermogen door de voorzieningen, is de daling van de dekkingsgraad een logisch gevolg van de indexatie.

Duurzaam Beleggen

Het bestuur van Pensura heeft recent nog eens haar uitgangspunten met betrekking tot duurzaam beleggen herijkt. Het actuele standpunt van het bestuur is op het volgende gebaseerd:

  • Pensura zal altijd voldoen aan ter zake doende wet- en regelgeving en zal een (beleggings)beleid voeren dat op dit terrein zo min mogelijk leidt tot controverses met werkgever en deelnemers.
  • Pensura is een klein pensioenfonds en daardoor minder in staat zonder grote beleggingsrisico’s en kosten een (eigen) actief MVB-beleid te voeren. Pensura ziet voor zichzelf geen voortrekkersrol in impact investing en dergelijke. Pensura heeft geen eigen beleid met betrekking tot engagement en stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, maar sluit aan bij dat van de vermogensbeheerders.
  • Pensura beoordeelt proposities van vermogensbeheerders ook op het ESG-beleid van deze partijen en heeft op dit moment  voor het merendeel fondsen die rekening houden met duurzaamheidsfactoren in de portefeuille.
  • Pensura belegt niet of nauwelijks in complexe beleggingscategorieën zoals private equity en hedge funds, waar het zicht op ESG-risico’s vaak veel minder transparant is.
  • Pensura belegt niet of nauwelijks in Emerging Equity Markets, Emerging Market Debt en High Yield obligaties, asset-classes waar ESG-risico’s vaak hoger zijn dan

Vaak wordt ook de vraag gesteld of duurzaam beleggen extra rendement oplevert of juist kost. Je kunt dat naar onze mening  alleen op lange termijn bekijken. Jaarlijks kan dat fluctueren. Het wijst er in ieder geval  op dat duurzaam beleggen over een langere periode  een licht hoger rendement scoort dan wanneer er   met duurzaamheid niet of minder rekening wordt gehouden. Het lijkt er echter op dat in 2022  een aantal als minder duurzaam bekend staande sectoren (oliebedrijven bijvoorbeeld) het juist relatief goed hebben gedaan door de energiecrisis.   

 

     Wat vindt u?

Graag horen we van u of u deze periodieke update over beleggingen waardeert en of u meer wilt weten over specifieke onderwerpen op beleggingsgebied. Neem daarvoor contact met ons op.